torsdag 23. april 2009

Fildeling, open access og pirates!

Fakta 1: Iht. Aftenposten mandag 20. april viser en undersøkelse at fildelere er de som gjennomgående kjøper mest musikk.

Kommentar 1: Når plateselskap og andre går til rettslige skritt mot de som bedriver fildeling så bryter de også med en velkjent og velakseptert markedsstrategi: Man bør ikke gå til krig mot sine beste kunder.


Fakta 2: En bekjent av meg fortalte at han visste om noen som hadde lasta ned kart fra Pirate Bay.

Kommentar 2: Det er ikke bare musikk, film og spill som er gjenstand for fildeling og nedlasting. Også innen andre bransjer skjer fildeling i stadig stigende grad. Spørsmålet om fildeling er noe som kommer til å angå alle som leverer tjenester over nettet.


Fakta 3: Fortsatt i Aftenposten mandag 20.april. Der støtter Jarle Aarbakke , rektor ved Univ. i Tromsø, at forskning i stadig stigende grad publiseres åpent på internett . Dette kalles ”open access” og Aarbakke sier at om 100 år er tiden før og etter ”open access” som tiden før og etter Gutenberg.

Kommentar 3: Sterke ord! Dessuten tror jeg at jeg har rett i kommentar 1 og kommentar 2.


Konklusjon: Å kjempe mot fildeling og åpen distribusjon over nettet er verre enn å kjempe mot vindmøller. Vindmøllene skyter ikke tilbake, de bare står i veien. Platebransjens (og andre bransjers) manglende vilje til å tenke nye strategier gjør at de tar en stor risko for at markedet ”really will hit back”. Nå betyr ikke dette at jeg forsvarer Pirate Bay; jeg er fortsatt sterk tilhenger av at de kreative krefter som skaper innhold på nettet får betalt for dette. Men hvordan? I alle fall ikke ved å leke struts og forsøke å forby det som i markedet oppfattes som enkel, effektiv og hensiktsmessig teknologi. I det lange løp tror jeg at jussen blir nødt å forholde seg til moderne teknologi i større grad enn at teknologien må tilpasse seg gammel juss.

Og så: Det er sikkert noen som vil si at dersom vi aksepterer at utviklinga går sin gang så må vi også akseptere andre sterke negative utviklingstrekk i samfunnet (narkotika, crime, dopingjuks m.m ). ” Nei, nei sier jei!” Det er stor forskjell på teknologisk utvikling og moralsk forfall. Utfordringa vår er å kunne ha fleire tanker i hodet samtidig: både tenke nytt og ansvarlig samtidig. Det synes jeg verken platebransjen eller piratene gjør, om enn på hver sin måte!

2 kommentarer:

  1. Kloke ord Arne-Wilhelm. Det er ikke greit å stjele åndsverk, men film- og platebransjens strategi er helt feilslått. Det kan virke som stahet og paranoia er viktig lederegenskaper hos de store innholdsleverandørene.

    SvarSlett
  2. -Det er stor forskjell på teknologisk utvikling og moralsk forfall, sier du og det er presist formulert. Jeg innrømmer at vi i Venstre leter etter gode kompensasjonsløsninger, men vi kan ikke kriminalisere hele befolkninga. Derfor går vi for fri fildeling i programmet. Jeg er foran i køen for å gi gode vilkår for kulturentreprenører, men å forby fildeling blir et blindspor.

    Mvh
    Roar Sollied

    SvarSlett