Det er noe av det beste man kan spise, synes jeg; avkokt
laks m/agurksalat og rømmedressing til 17. mai, grilla laksefilet med
potetsalat og friske grønnsaker en varm sommerdag , kvitløksgravet laks med sennepssaus
og et glass akevitt til St. Hans eller når man kan forsyne seg med varmrøkt
krydderlaks fra et innbydende julebord. Aller best er det kanskje en kald
vinterdag når man i tre-fire timer har slitt seg opp på en fjelltopp, funnet litt
ly, tatt på tørre klær, skjenket opp en kopp rykende varm te og så spist brødskiva
med godt smør og røykalaks. Da er det få ting som kan måle seg med det; de
eneste utfordrerne måtte i så fall være en mør reinsdyrfilet eller en god
tallerken med ferske multer. Uansett; laks er noe av det beste som finnes, rett
og slett.
Det synes jeg, og det synes mange med meg. Norsk laks er blitt
en etterspurt matvare nesten over hele verden. Etter at det såkalte «oppdrettseventyret»
startet for kanskje så mye som 50 år siden, har oppdrettsnæringa kontinuerlig økt
både i geografisk omfang, produksjonsvolum, økonomisk viktighet, kvalitet osv .
Og vi som bor her, pluss et stort antall mennesker utlandet, har etterspurt og spist
det som vi har ansett for å være sunn, miljøvennlig, relativt rimelig og veldig god mat.
Så kommer det for en dag; næringa er kanskje ikke så sunn og
så miljøvennlig som det vi har trodd. Først var det bruk av antibiotika for å
hindre sjukdom, men ved hjelp av god forskning ble det problemet løst. Så er
det kommet opp nye problemområder; rømming av laks fra oppdrettsanlegg, innblanding
i villfiskstammen, lakselus og skadelige effekter av bekjempingsmidler, negative
effekter for andre organismer i fjordene, brukskonflikter med annen
næringsaktivitet (bl.a. fiskeri), smitte osv. Jeg føler det nærmest som at røykalaksen på
brødskiva vokser i munnen på meg mens jeg hører og leser om alle problemene.
Jeg tenker tilbake på det som skjedde innen europeisk kjøttproduksjon
for noen år siden. Problemer med kugalskap i England, bilder av belgiske
kjøttokser som knapt kunne stå, overfylte kyllingfarmer osv. gjorde sitt til at
jeg følte at det å spise kjøtt rett og slett ble frastøtende. Ikke fordi jeg
var redd for å bli smitta, forurensa eller sjuk, men fordi det var så mye
negativt om matproduksjonen at hele næringas omdømme ble kraftig svekka.
«Tenk om noe liknende
skjer med havbruksnæringa? Det kan jo bli katastrofe både miljømessig, samfunnsmessig,
markedsmessig og for fiskespisende mennesker overalt. Er det ikke mulig å gjøre noe med det
slik at vi får ei helt rein næring som kan eksistere og levere topp produkter i
mange, mange år framover?»
Næringa ser nok problemene, men det synes som at ønsket om god
fortjeneste på kort sikt er større enn ønsket om skikkelig kraftig innsats for å
utvikle ei langsiktig miljøvennlig næring. Forbedringa skjer i små skritt, og
for hver forbedring synes det som at det kommer minst ett nytt problem.
Det er flere enn meg som tenker slik. Nå har kommunestyret i
Tromsø fattet vedtak om at oppdrettsnæringa må inn i lukkede anlegg nettopp på
grunn av de problemer jeg har nevnt her. Så kan man mene mye om saksforberedelser,
om kommunen har myndighet til å fatte slikt vedtak, om næringsfiendlighet vs.
næringsvennlighet, om politikere ikke heller skal fokusere på krav framfor å
foreslå teknologiske løsninger osv. Men det som er viktig med kommunestyrets
vedtak er at man sender ut noen sterke signaler om at næringa virkelig «må ta
rev i seilene» både ut fra samfunnsinteresser, forbrukerinteresser og ikke minst
ut fra ønsket om ei langsiktig og bærekraftig næring.
Da kommer reaksjonene. Fra «objektive» advokater (når hadde
kystfiskerne tilgang til samme type juridisk kompetanse for å belyse problemene
slik de ser det ?), fra politikere, fra kommentatorer og fra
næringsorganisasjoner (bl.a. NHO). I sterke ordelag - til dels veldig sterke
ordelag - fordømmer de både vedtaket, det juridiske grunnlaget, hensikten og
realismen i vedtaket. Og så går ordet «næringsfiendtlig» igjen og igjen, både
om vedtaket og om Tromsø kommune.
Her synes jeg kritikerne bommer. Det er jo nettopp kommunen som viser
ansvarlighet og næringsvennlighet ved at de fokuserer så sterkt på at utfordringene
i oppdrettsnæringen må løses, ellers så kan næringa få store problemer på litt
lenge sikt. Sjøl om næringa nok til
enhver tid forsøker å forbedre produksjonen, er det ofte slik at det ikke blir
fart i omstilling før det blir stilt tydelige krav og at det er skarp
konkurranse om best mulig produksjon iht. disse kravene. Skulle jeg ønske ei
videre utvikling av det offentliges rolle for å bidra til positiv utvikling, er
det at man fortsatt stiller strenge krav, samtidig som man gjennom gode
insentivordninger belønner de som oppfyller dette.
Det kan jo ikke være i næringen og dens våpendrageres
interesse at man gjentar og gjentar utsagnet om næringsfiendtlighet helt til
fjordene er renset for reker, villfisk, planteliv, vannkvalitet og alt som det
er verdt å beskytte. Mens det eneste som svømmer rundt i fjordene er infisert
og uspiselig oppdrettsfisk som ingen vil kjøpe, samtidig som næringen sliter med
både omdømme og økonomi.
Dette tenker jeg mens jeg håper på at myndigheter og næringa
i samarbeid kan utvikle krav og løsninger som sikrer langsiktighet,
miljøvennlighet og bærekraft i tiår etter tiår framover.
Og så drømmer jeg om en ny fjelltur der jeg sliter meg opp
til toppen, finner ly for vinden, kler på meg tørt tøy, skjenker en kopp varm
te og spiser ei brødskive med godt smør og røykalaks, produsert fra et
miljøvennlig oppdrettsanlegg med null forurensing og null rømming.
Noe av
det beste som det går an å spise.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar