torsdag 5. desember 2013

Hva er det kvite som faller ned fra himmelen?Med de enorme kvite nedbørsmengder som er blitt oss verdensborgere i Tromsø til gode i det siste, har det rast en heftig debatt om hva denne nedbørsformen heter: snø, sne eller sny ? 
Jeg har drevet aktiv forskning og research på dette (kunne kanskje klart meg med å si forskning, men det blir liksom litt mer international touch når jeg også skriver «research») . Og jeg er kommet til en konklusjon, jeg har funnet beviset : heureka, q.e.d., to streker under svaret. Det heter «sny».

Jeg har nemlig funnet en gammel tekst skrevet på det kjente språket «norvegicus tromsoensis vulgaris» , og den går så her:

Når snyen ause ner
Æ syng jo å æ ler
For den skyen som æ ser
Deinn e blå - ikkje grå
Deinn mørknanes sky
Deinn skræmme ikkje mæ
Før æ har sol i mett sinn
Når æ tænke å drømme om dæ

La deinn hælvetes snyen
Skjule alt stygt i byen
La haggelskuran slå
For da flire æ så
Et lifli poæng
E mitt glade refræng
Æ syng jo – mens snyen ause ner.

Seinere er denne teksten oversatt til engelsk, laget melodi til og oppført som  musikal over hele den vestlige verden under tittelen «Singin’ in the rain» (de vet jo nesten ikkje hva sny er).  

Så derfor – det heter "sny", det skulle være tilstrekkelig bevist nå. Og som en generell konklusjon kan man jo også si at det alltid lønner seg å gå tilbake til kildene, drive aktiv kildekritikk og så trekke konklusjoner som samsvarer med virkeligheta. Likevel; jeg har jo ei liberal holdning, så hvis noen likevel skulle ha andre synspunkter, er det fritt fram for å mene noe om dette.  I alle fall hvis man er enige i mine konklusjoner.          


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar